Pilgrimspass


Medeltidens pilgrim hade ofta med sig ett pass ut på vandringen. Pilgrimspasset gjorde pilgrimspasset att pilgrimen lättare fick husrum över natten. I passet kunde prästen intyga att innehavaren var en sann pilgrim. - I vår tid fyller pilgrimspasset andra funktioner:

  • I passet kan du dokumentera din vandring genom att be om stämplar eller signaturer när du passerar kyrkor och församlingar.
  • Somliga som ger sig ut på en längre vandring, gör det med avsikt att arbeta med något särskilt i det egna livet, söka svar på något, kanske bearbeta en sorg. I pilgrimspasset kan du anteckna en sådan intention med din vandring.

 

Pilgrim i Sverige producerar ett pilgrimspass för Sankt Olofsvägarna mot Trondheim. De kostar 25 kr/st. Passen har gott om plats för stämplar och datum för utförd vandring. Pilgrimspasset innehåller också Pilgrimens nyckelord i kort version, samt pilgrimsböner. 

Passen är 3-vikta i A6-format, 105 mm × 148 mm. Passet levereras vikt och med en tillhörande plastficka.

Passet, som är personligt, kan visas upp på Nidaros Najonale Pilegrimsenter i Trondheim, Norge. Har innehavaren vandrat minst 10 mil, ridit eller cyklat 20 mil kan han/hon erhålla S:t Olofsdiplomet.

Pilgrimspass kan köpas hos Pilgrimstid.