Västergötland

Pilgrimsleder Skaraborg

Välkommen att vandra mellan medeltida pilgrimsmål i vacker Skaraborgsbygd. Lederna är en del av pilgrimsleden mot Trondheim/Nidaros och är märkta med S:t Olofskorset.

I Skaraborg finns gott om lättvandrade pilgrimsleder. Du kanske kommer från Östgötasidan över Vättern och vandrar sedan från Hjo till Skara. Eller så väljer du att vandra från Smula Ås mot Kungslena/Gudhem eller mot Falköping/Gudhem och sedan vidare till Varnhem/Skara. Från Skara går leden sedan vidare mot Forshem/Mariestad eller Läckö för att knyta an till leden mot Trondheim. Mer info om pilgrimslivet i Skaraborg hittar du på PilgrimSkaraborg.
Läs mer

 

Hjo - Kungslena

Här har du en unik möjlighet att färdas till fots i ett kulturellt, historiskt och naturmässigt mycket varierande och vackert landskap med medeltiden som utgångspunkt och med stora möjligheter till en inre resa. Vandringen kan vara den fysiska men det kan också vara en inre resa att under vandringen mer förstå sig själv och sin plats i Skapelsen.

Läs mer

 

Kungslena - Gudhem

Leden invigdes på Kristi Himmelfärdsdag år 2009. Den bjuder på såväl vackra naturupplevelser som på vidunderlig utsikt. Vandring utmed rasbranter, i gärdeskanter vid odlingsmarker och vandring genom små vackra skogsdungar. Gunniltorps naturreservat, Natura 2000-område visar om våren sin vackraste skrud, vårblommor och fågelsång av sällan skådat slag. Stigen genom reservatet kan vara lite svårgången om det regnat mycket, några sluttningar kan vara blöta och leriga men väljer du att vandra på våren kommer du inte att ångra dig.

Läs mer

Brattelid - Rearstorp
Sträckan, som knyter an till pilgrimsleden från Ulricehamn, bjuder på historia från början av 1000-talet med Olsbrostenen och Sigrid Storrådas Orreholmen, Alvareds Bro från 1700-talet, 1800-talets Åsle Tå fram Stenbrottet där det bedrevs kalkbruk från 1850 till 1975. Du kan starta din vandring i Brattelid och vandra till Smula Ås. Där kan du välja mellan att fortsätta mot Skörstorp/Rearstorp eller vandra mot Vårkumla och vidare mot St Olofs Kyrka i Falköping.
Läs mer

Eriksberg - Falköping
Sträckan knyter an till leden från Herrljunga. Bygden du vandrar genom bjuder på rik kulturhistoria, smakrika upplevelser i form av lokalt odlad mat och bröd, artfattiga mossar, gammal jordbruksbygd där du kan möta arbetande ardennerhästar.
Läs mer

Falköping - Gudhem
Falköping ligger 220 möh och är en av Sveriges högst belägna städer. Staden fick sina rättigheter 1620 av Gustav II Adolf. Förmodligen skedde de första bosättningarna i området strax efter istidens slut för 9000 år sedan. Leden tar dig över Mösseberg med underbara vyer fram till Gudhems kyrka och klosterruin.
Läs mer

Smula Ås - Vårkumla
Här vandrar du genom härligt naturreservat på rullstensås, smala gamla grusvägar och på kyrkstigen genom skogen fram till kyrkan. Här kan du lätt fantisera om hur det måste varit att leva för ett par hundra år sedan när det som lyxigast fanns häst och vagn att åka med. Sträckan förbinder leden Eriksberg-St Olofs kyrka Falköping med leden Brattelid-Skörstorp-Rearstorp.
Läs mer​​​​​​​
                                ........................................................................

Göteborg - Lödöse - Vänersborg
Lödöse - Nossebro - Skara

På medeltiden var Lödöse en viktig hamnstad vid Göta älv. Från Lödöse reste pilgrimer med båt till kontinenten och de stora vallfartsorterna. Från Lödöse vandrade de till Edsleskog i Dalsland och vidare till Nidaros, eller till Skara och Vadstena. Lödöse var en knutpunkt, vilket också samlingarna i Lödöse medeltidsmuseum visar. Nu väcker vi liv i de gamla lederna med de tre delsträckorna Göteborg-Lödöse, Lödöse-Skara och Lödöse-Vänersborg. Samtliga sträckor är nu färdigmärkta och klara för vandring.
Läs mer
                                .........................................................................

Biosfär - Vänerskärgården - Kinnekulle
Mariestad - Forshem - Kinnekulle - Lidköping - Läckö slott
Läs mer om biosfärområdet, makalösa naturupplevelser och se kartor för vandring och cykling.